Taliansky maloobchod zažil najhoršiu vianočnú sezónu za 10 rokov

28.12.2011 Celý región

Rím 28. decembra (TASR) - Talianske maloobchodné siete zažili najhoršiu vianočnú sezónu za posledných 10 rokov. Uviedla to tento týždeň spotrebiteľská organizácia Codacons, ktorá dodala, že dôvodom je rozsiahla dlhová kríza nútiaca talianske domácnosti výrazne obmedzovať výdavky.

Taliani počas tohtoročných vianočných nákupov minuli na jednu osobu o 48 eur menej než míňali v priemere posledných päť rokov. Najviac na šetrenie doplatili predajcovia odevov a obuvi, ktorým tržby klesli o 30 %.

Codacons pritom neočakáva zlepšenie situácie ani na začiatku budúceho roka, napriek vysokým zľavám. Dôvodom sú vyššie ceny za pohonné látky a úsporný balík talianskej vlády za vyše 30 miliárd eur, ktorého cieľom je znížiť rozpočtový deficit a podporiť ekonomiku krajiny. Do roku 2013 by chcelo Taliansko vďaka nemu dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Jeho súčasťou sú škrty vo výdavkoch, zvyšovanie daní a dôchodková reforma. Tieto opatrenia by podľa spotrebiteľských organizácií mohli ešte viac obmedziť výdavky obyvateľstva. Podľa organizácie na ochranu spotrebiteľov Federconsumatori bude úsporný plán stáť každú taliansku rodinu okolo 1129 eur.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.
 

Vyberte región

mark